Krásně to Ruda popsal
Já od roku 2011 s malou odbočkou a chvilkou zaměstnání, kdy se stala živnost jen vedlejší činnosti.
Doplním že další poplatky podle druhu živnosti - Handwerkskammer - mám já, cca 130 na rok.
Další je daň se kterou se ozve samo město, taky ji zcela nechápu, je pokaždé jiná, teď mě přišlo 400,- za rok je to zcela mimo daňové přiznání.
Další je povinné/nepovinné pojištění (rada moji účetní) odpovědnosti za způsobené škody (pozor je zcela odlišné od privátního a je potřeba upozornit že je pro podnikání)
Další doplňková (ale dobrá) připojištění na právníka, pomůže třeba když někdo neplatí faktury, nebo vznikne jiný právní spor, pak pojištění treba na vykradení auta a podobně.
Dobrá účetní (ne ty patlalové co vyplní jen on-line daňové přiznání) ale opravdu daňová poradkyně s plnou mocí pro finančak a plně zodpovědná - 100-150 (i vic - kdyz takhle někdy porovnáváme s kolegy) měsíčně.
Zdravotní pojišťovnu jsme se radili cca 3 měsíce jak s lékaři tak s pojišťovnami a nakonec uzavřeli kruh a vrátili se zpět ke státní AOK, která sice naoko je ,,dražší" proti privátní ale to vše záleží jen na okolnostech
Kdy to levnější pak vyjde naopak dráž.
Jakmile vyděláš lehce nadprůměrně a výš, začnou se dít věci
přesně jak napsal Ruda a pak začnou problémy.
Náhle po Tobě chtějí 2000,- zálohu na daň na čtvrtletí, zdravotní se zvedne na 650,- stejně jako dobrovolné důchodové.
Pokud máš daňovou poradkyni, daňové přiznání se dělá ještě dýl a tyto ,,problemy" se sejdou až v roce třetím, ale s ještě hrozivějšími čísly, protože musíš doplatit dva roky zpět, plus nové a větší zálohy na další rok a pak to už přeleze na tisícové cifry (osobní zkušenost)
Nechávat na kontu 40-45% výdělku je ideální
Taky předchozí příjmy (ať už jsou odkudkoliv) chtěl finančak ukázat a dokázat a samozřejmě měsíční přiznání MwSt na počátku.
Totéž se děje když jsme se přestěhovali a přešli pod nový finančak
opět vše měsíčně...
(Má to tu nevýhodu, že pak s tím nelze na konci roku už skoro nic dělat)
A ano, skoro každý rok se něco mění
Už párkrát sem se ocitl na hranici přemýšlení zda to raději nezabalit a nechat se zaměstnat
To jsi ale asi na ,,počátku" slyšet nechtěl
No... Jdu zas ,,bojovat"